Welke eigenschappen moeten gangkastjes hebben?

Modulaire kastjes in de gang zijn meestal te vinden in onderwijsinstellingen zoals scholen en kinderdagverblijven. Het voorzien van functionele meubels verhoogt het comfort voor zowel leerlingen als medewerkers, die zo hun eigen ruimte hebben om spullen tijdens de lessen op te bergen.

Verschillende modellen van kastjes kunnen echter op diverse manieren van elkaar verschillen. Ontdek hoe je de beste kastjes voor scholen en kinderdagverblijven kunt kiezen.

een offerte aanvragen

Gangkastjes voor leerlingen, kleuters en leerkrachten

Mocht de beslissing om kledingkasten in de gang te plaatsen nog niet zijn genomen, is het goed om de voordelen van deze oplossing te kennen.

1. Gangkastjes voor leerlingen

Door basisscholen of middelbare scholen uit te rusten met kastjes voor schoenen, kleding en andere persoonlijke spullen van de leerlingen, kan het schoonmaakniveau in de gangen worden verhoogd en wordt het werk vergemakkelijkt voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken. Iedereen profiteert van de regel om binnen schoenen te wisselen en dat niet alleen vanwege schone vloeren.

Lange tijd in warme winterschoenen zitten tijdens de lessen is onaangenaam, vooral als de verwarming stevig aanstaat. Een gangkastje stelt leerlingen in staat seizoensschoenen te ruilen voor lichte sneakers of andere binnenschoenen.

Daarnaast waarderen veel leerlingen kastjes in de gang omdat ze daar hun gymkleding en -schoenen kunnen achterlaten. Zo zorgen ze ervoor dat ze hun gymschoenen niet vergeten, wat anders vaak resulteert in een nota.

2. Gangkastjes voor kleuters

Ook jongere kinderen passen graag kleurrijke, functionele kastjes aan hun behoeften aan. Behalve extra schoenen, wat vaak verplicht is in de meeste kinderdagverblijven, kunnen kleintjes er ook hun meegebrachte speelgoed, knutselspullen, boekjes of favoriete dekentje voor het middagslaapje in bewaren - dingen die hen vaak helpen de tijd weg van huis door te komen.

3. Gangkastjes voor leraren en ander schoolpersoneel

Niet alleen kinderen willen graag hun spullen veilig opbergen tijdens de lessen. Kastjes kunnen ook gedeeltelijk beschikbaar worden gesteld aan medewerkers van onderwijsinstellingen, die zo een ruime meubel hebben voor lesmaterialen, een oplader voor laptop of telefoon en andere handige spullen.

Twee aanvullende redenen om onderwijsinstellingen uit te rusten met gangkastjes zijn:

  • Leerlingen kunnen een deel van hun schoolspullen en boeken achterlaten in de kasten, wat het gewicht van hun rugzakken aanzienlijk kan verminderen - een verlichting die gunstig is gezien hedendaagse rugproblemen bij jongeren.
  • Er is geen grote kleedkamer nodig - door iedere leerling of kleuter een eigen kastje te geven, kan de ruimte die normaal bestemd is voor een kleedkamer worden verkleind of zelfs volledig worden geëlimineerd. Hierdoor worden problemen zoals zoekgeraakte gymtassen en lange wachtrijen voorkomen.

Van welke materialen kunnen gangkastjes gemaakt zijn?

Kledingkasten bedoeld voor school- of kleutergangen moeten solide gemaakt zijn, bestand tegen mechanische factoren en vooral een breed scala aan kleuren en ontwerpen bieden die de ruimte aantrekkelijk maken voor kinderen en jongeren.

Wat betreft materialen biedt Alsanit twee hoofdopties:

  • Voor scholen: volledig metalen kasten of deuren gemaakt van HPL-platen;
  • Voor kleuterscholen: volledig gemaakt van spaanplaten.

Elk van deze materialen heeft zijn eigen voordelen.

Gelamineerd spaanplaat (LPW) wordt geperst bij hoge temperatuur en druk, met bindmiddelen die houtspaanders vormen. Het kastje met decoratief melamine-coating wordt afgewerkt en gelakt. Randen zijn verwerkt met profielen of PVC-randafwerking.

HPL (hogedruklaminaat) verschilt qua productieproces. Deze platen bestaan uit cellulosevezels geperst onder hoge druk en geïmpregneerd met hars. HPL is bijzonder duurzaam en volledig waterdicht, waardoor gangmodules van dit materiaal vaak worden gebruikt in zwembaden en fabrieken. Randen worden gefreesd afgewerkt.

Gangkastjes - kleur en afwerking

Schoen- en privékastjes voor leerlingen en kleuters kunnen op maat worden gemaakt voor elke onderwijsinstelling waarin ze zich bevinden. Modellen gemaakt door Alsanit zowel uit spaanplaten als HPL-platen kunnen in verschillende kleuren worden geleverd en met interessante decoraties zoals hout- of steenmotieven worden afgewerkt.

Daarnaast kunnen gangkastjes worden bekleed met elk gewenst motief dat wordt geselecteerd uit patronenbibliotheken of zelf wordt aangeleverd. De kastproductie combineert grafische ondersteuning.

Extra's voor gangkastjes in scholen en kinderdagverblijven

Naast keuze uit metalen kasten, spaanplaten of hogedruklaminaat kan een gangkastje verrijkt worden met extra elementen en functionaliteiten zoals:

  • Veilige vinger-systeem, aanbevolen voor kleuterscholen;
  • RFID-slot compatibel met de schoolpas;
  • Diverse slotopties: cijfercombinatie-, elektronische-, hangslot- of sleutel;
  • Bankjes geïntegreerd met kastjes - handig bij schoenwisselen;
  • Interne verdelingen en planken - scheidt schoenen van andere spulletjes;
  • Metalen stangen met haken of hangers voor jassen of gymlessen;
  • Openingsbegrenzer zodat iedereen genoeg ruimte heeft om zijn eigen kastje te gebruiken;
  • Aluminium naambordjes of genummerde labels;
  • Inbraakbeveiligingssystemen.

Alsanit verzorgt montage van kledingkasten evenals sanitaire cabines voor diverse instellingen. Bovenstaande extra’s kunnen volgens afspraak worden geïnstalleerd tussen klant en projectuitvoerders.

Bij installatie van gangkastjes op scholen, kinderdagverblijven of andere plekken is het belangrijk voorgestelde functionaliteiten te overwegen om maximaal comfort aan gebruikers te bieden. Met goed gekozen duurzame materialen zullen deze modellen jarenlang dienstdoen.

een offerte aanvragen

FAQ:

1. Wat kosten gangkastjes?

De kosten van productie en installatie hangen af van materialen, afmetingen en uitrusting, dus deze worden per klant individueel vastgesteld afhankelijk van Alsanits brede aanbod in kastoplossingen.

2. Van welke materialen kunnen gangkastjes gemaakt worden?

Voor scholen adviseren we metalen kasten gecombineerd met HPL-platen, terwijl spaanplaatmeubels geschikt zijn voor kleuterscholen.

3. Welke extra opties zijn beschikbaar voor kledingkasten?

Extra opties zijn onder meer planken, compartimenten, stangen met hangers, openingsbegrenzers, veilige vinger-systemen of genummerde plaatjes.