Ontwerpen van sanitaire cabines voor toiletten

De openbare infrastructuur moet aangepast zijn aan de behoeften van gebruikers en ontworpen volgens de geldende voorschriften. Om deze reden moeten de afzonderlijke elementen ervan goed doordacht en gespecificeerd zijn.

Hygiënische en sanitaire voorzieningen moeten voldoen aan de restricties van de bouwregelgeving. In Nederland moeten openbare toiletten ook worden ontworpen volgens specifieke eisen die voornamelijk afhankelijk zijn van de uiteindelijke locatie.

WC-cabines moeten over de juiste afmetingen beschikken, en deuren naar openbare toiletten moeten correcte markeringen en een manier van openen hebben. Aan welke andere eisen moeten deze hygiënische en sanitaire omgevingen nog meer voldoen?

een offerte aanvragen

Vereisten bij het ontwerpen van openbare toiletten

Bij het ontwerpen van sanitaire wanden en toiletcabines is het het belangrijkst om de beschikbare oplossingen aan te passen aan de investeringseisen. Toiletten moeten vooral maximaal functioneel zijn en passen bij het doel en de bestemming van het gebouw.

Heel vaak leidt dit tot een onjuiste planning van de indeling van systeemcabines of de benodigde ruimte daarin, wat invloed heeft op het algemene comfort van het gebruik van WC's, maar ook op ventilatie en veiligheid.

Bij het ontwerpen van sanitaire cabines moet men nadenken over wie de doelgroep is. Een toiletontwerp ziet er anders uit in onderwijsinstellingen, sportfaciliteiten, culturele plaatsen, restaurants of winkel- en amusementcomplexen.

Men neemt dan niet alleen het aantal benodigde plaatsen in overweging, maar ook de algemene ruimtelijke planning met betrekking tot personen die gebruik zullen maken van het WC. In scholen dient men andere publieke toiletten te plannen dan in winkelcentra. Dan moet men rekening houden met aparte cabines voor vrouwen, mannen, kinderen, gehandicapten en vrouwen die borstvoeding geven.

Men moet onthouden dat elk element van ruimtelijke ordening invloed kan hebben op de reputatie van de plaats, daarom kan bijvoorbeeld het ontbreken van toiletten aangepast aan gehandicapten leiden tot het geven van een slechte beoordeling over de hele openbare faciliteit.

Een van de belangrijkere elementen van de hygiënische en sanitaire cabine is de grootte, de afstand van het toilet tot de uitgang en de deur, wat de basis vormt voor comfortabel en veilig gebruik van WC-cabines.

Het ontwerp van deuren naar toiletten moet in overeenstemming zijn met de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften, waarin staat:

  • Deuren die leiden naar een isolerende ruimte voor toiletgebruik en deuren die deze verbinden met de rest van het toilet moeten automatisch sluiten.
  • In openbare toiletten moet men:
    • deuren gebruiken met een minimale breedte van 0,9 m,
    • toiletcabinedeuren die naar buiten toe openen met een breedte van ten minste 0,8 m; en voor cabines aangepast voor gehandicapten ten minste 0,9 m.

Toiletcabines - algemeen uiterlijk en constructiemethode

Het ontwerp van cabines in openbare WC's moet worden aangepast aan het design van het hele gebouw. Steeds vaker worden decoratieve oplossingen ook in toiletten toegepast - niet alleen door technologische voorzieningen te implementeren, maar ook door het algehele uiterlijk te verrijken met interessante elementen van interieurontwerp.

Deuren naar openbare toiletten worden ontworpen volgens de bouwnormen van de gehele hygiënische en sanitaire infrastructuur. Ze moeten functioneel, esthetisch, veilig en duurzaam zijn. Daarom gebruiken we alleen geschikte materialen voor de productie van WC-cabines:

  • spaanderplaat bekleed met melaminehars (MP-plaat),
  • hogedruklaminaat HPL,
  • sandwichpanelen,
  • glas,
  • aluminium fittingen, kunststof of staal.

Soorten systemen voor cabines in toiletten

WC-cabines zijn onderverdeeld in systemen - afhankelijk van het type fittingen en de plaats van gebruik. Ongeacht welk systeem wordt gekozen dienen deuren van cabines en sanitaire scheidingswanden jarenlang betrouwbare functionaliteit te bieden.

Bij Alsanit bieden we onze klanten een divers assortiment cabinesystemen aan, die veiligheid en duurzaamheid garanderen.

  • Systeem Aquari - vooral geschikt voor onderwijsinstellingen, zoals kleuterscholen, omdat het is uitgerust met een zogenaamde 'veilige vingers'-oplossing. Dit is mogelijk dankzij scharnieren die verborgen zijn in de kozijnprofielen.
  • Systeem Solari - dit cabineontwerp is geschikt voor plaatsen met een minimalistische uitstraling. Het is ook gekenmerkt door eenvoud van montage.
  • Systeem Persei - een prestigieus systeem dat vaak wordt geïnstalleerd in servicecentra, culturele instellingen en hotels. De cabinebeugels en slotbedekkingen zijn gemaakt van roestvrij staal.
  • Systeem Lift - voldoet aan hedendaagse trends omdat het een effect van opgehangen cabines creëert. Geschikt voor moderne kantoren of culturele faciliteiten. Cabines en deuren zijn gemaakt van aluminium profielen, waarop bovendien grafische ontwerpen kunnen worden aangebracht.
  • Systeem Eridani - vooral gebruikt in scholen en onderwijsinstellingen. Bestaat uit duurzame maar economische componenten. Cabines hebben een hoge weerstand tegen vochtigheid. Cabines en deuren zijn uitgerust met tegen vandalisme bestendige fittingen.
  • Systeem Vitral - een modernistische oplossing die perfect past bij de huidige bouwtrends. De oplossing combineert moderniteit en hoge esthetiek. Systeem Vitral wordt gebruikt in klasse A kantoorgebouwen, boutique fitnessclubs en hotelvoorzieningen.

Bij de afzonderlijke systemen is een aanpassing mogelijk afhankelijk van de manier van openen. Deuren kunnen worden uitgerust met een traditionele handgreep met slot of slotgreep, wat een meer hygiënische oplossing is.

een offerte aanvragen

Waarom reiken deuren en scheidingswanden van sanitaire cabines niet tot de vloer?

Cabines moeten  in de hoogte volledig dicht worden gemaakt in openbare toiletten waar geen afzonderlijke ruimte voor wastafels is en deze zich in dezelfde ruimte bevinden als de cabine.

In de meeste gevallen echter reiken scheidingswanden in openbare toiletten niet van de vloer tot het plafond. Velen vragen zich af wat eigenlijk het doel is van deze aanpak. Wij leggen het uit.

  • Bezet of vrij - dit is de gemakkelijkste en snelste manier om te bepalen of het toilet door iemand wordt gebruikt. Vooral op plaatsen waar veel mensen komen, vermindert deze oplossing de wachttijd aanzienlijk, omdat er geen onnodige rijen ontstaan.
  • Veiligheidsoverwegingen – de ruimte tussen de vloer en de deuren is ook noodzakelijk met betrekking tot veiligheid, bijvoorbeeld in cabines met een kier onderaan is het gemakkelijk om iemand te lokaliseren die flauwgevallen is of het bewustzijn heeft verloren.
  • Binnengesloten blijven – deze ruimte kan ook dienen als nooduitgang als je binnengesloten bent of als een op andere wijze defect slot het normaal verlaten van de cabine onmogelijk maakt.
  • Doorstroming - deuren in cabines moeten naar buiten openen, wat een efficiënte evacuatie mogelijk maakt, evenals het openen van deuren als iemand binnen flauwvalt en bijvoorbeeld tegen de deur leunt.
  • Noodopening – alle soorten sluitingen gebruikt door ALSANIT hebben een optie voor noodopeningen vanaf de buitenkant, wat snelle toegang tot iemand die bijvoorbeeld flauwgevallen is in een cabine mogelijk maakt.
  • Ventilatie - kiezen voor openbare toiletdeuren die niet tot de grond reiken, is ook een manier om de cabine te ventileren.
  • Ontmoediging van ongewenst gedrag - een ruimte die niet volledig is afgesloten, weerhoudt vandalisme of andere ongewenste activiteiten, die men liever niet ziet in openbare ruimtes.
  • Minder wachtrijen - deuren van toiletten in openbare ruimtes, die niet tot de vloer reiken, dragen ook bij aan een gevoel van comfort en psychologische rust. Men brengt minder tijd door in de cabine en daardoor is er een kleinere kans op ongewenst gedrag.
  • Eenvoudiger schoonmaken - de ruimte in de cabine vergemakkelijkt het schoonmaken omdat er geen noodzaak is om elke deur te openen.
  • Kostenminimalisatie - dergelijke deuren zijn ook goedkoper qua fabricage-, aankoop- en installatiekosten.

WC-cabines van Alsanit

Het ontwerpen van deuren voor toiletten maakt deel uit van het plan voor de ontwikkeling van infrastructuur. WC-cabines moeten qua uiterlijk worden aangepast aan de plaats van bestemming - in kleuterscholen zijn cabines die zijn aangepast aan de leeftijd en lengte van kinderen geschikt, en de deuren zelf moeten kleurrijk en gemakkelijk te gebruiken zijn.

In culturele instellingen of winkelcentra kan men echter ontwerpen creëren die overeenstemmen met het algehele ontwerp van het object.

De cabines moeten worden aangepast aan verschillende doelgroepen qua functionaliteit. Dit beïnvloedt onder meer de grootte van de cabines en de breedte van de deuren.

Alsanit creëert ergonomische, veilige en duurzame cabines met een interessant design volgens specifieke systemen. We passen onze cabines aan de verwachtingen van de klant aan en creëren samen een project voor toiletdeuren dat past binnen de inrichting van de ruimte.

een offerte aanvragen

FAQ

Wat zijn sanitaire wanden?

Sanitaire wanden zijn scheidingswanden die worden gebruikt in sanitaire ruimtes zoals toiletten en douches.

Op welke manieren kan ik toiletcabines ontwerpen?

Toiletcabines kunnen op maat worden ontworpen en geproduceerd, rekening houdend met de gewenste afmetingen, materialen en eigenschappen.

Wat zijn de voordelen van sanitaire cabines op maat?

Op maat gemaakte sanitaire cabines bieden de mogelijkheid om aan specifieke eisen en wensen te voldoen, met aandacht voor privacy, hygiëne en een lange levensduur.

Welke productieprocessen worden gebruikt bij het vervaardigen van sanitaire cabines?

Sanitaire cabines worden vaak geproduceerd met hoogwaardige materialen zoals massief paneel en high pressure laminate of hpl, die zorgen voor duurzaamheid, minder onderhoud en die gemakkelijk schoon te maken zijn.