Het bieden van comfortabele omstandigheden in de kleedkamer aan werknemers is een van de vereisten van de Arbowet waar elke werkgever aan moet voldoen. Voldoende ruimte voor persoonlijke bezittingen en geschikte sociale ruimtes behoren tot de belangrijkste voorwaarden voor een veilige en comfortabele werkomgeving.
Ontdek hoe BHP-kluisjes hierbij kunnen helpen en leer meer over de beste oplossingen.
Moet elke werkgever kledingkluisjes bieden aan zijn werknemers?
Voordat we ingaan op de voordelen en basiskenmerken van BHP-kluisjes, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de wetgeving die de noodzaak van deze meubels voor werknemers regelt.
Of elke werknemer in een gegeven bedrijf een eigen kledingkluisje moet hebben, hangt af van of deze werknemer zich moeten omkleden in werkkleding. Als het wisselen van kleding verplicht is voordat het werk begint, moet elke werknemer een eigen BHP-kluisje hebben.
Zoals aangegeven in de nieuwe Arbowet van 1 juli 2017 betreffende algemene veiligheids- en hygiënevoorschriften, zou elke kleedruimte van werknemers uitgerust moeten zijn met kluisjes bedoeld voor individueel gebruik door elke werknemer. Kluisjes mogen dus niet roterend worden toegewezen, d.w.z. ze mogen niet door andere personen worden gebruikt, zelfs niet als de eigenaar afwezig is op het werk.
Dit betekent dat elke werknemer zijn spullen vrij kan laten staan voor de volgende werkdag zonder ze continu mee naar huis te nemen en terug te brengen. Deze voorwaarde geeft duidelijk aan dat het aantal BHP-kledingkluisjes minimaal gelijk moet zijn aan het totale aantal werknemers in het bedrijf.
BHP-kast met bank
Een ander voorschrift met betrekking tot de correcte uitrusting van kleedkamers voor werknemers is dat er banken of stoelen aanwezig moeten zijn en dat de ruimte groot genoeg moet zijn voor alle werknemers.
Echter, vanuit het oogpunt van beperkte ruimte is een kledingkast met een geïntegreerde bank de meest voordelige oplossing. Hiermee bespaart de werkgever moeite bij het zoeken naar extra meubilair, en hebben werknemers voldoende ruimte om comfortabel te rusten en zich om te kleden.
Een interessante optie zijn uitschuifbare banken onder het frame van de kast - dit optimaliseert het gebruik van ruimte in de kleedkamer. Kledingkasten met banken en veel andere modellen worden aangeboden door fabrikant ALSANIT.
De wetgeving omtrent kleedkamer voor werknemers
Werknemerskluisjes zijn noodzakelijk in veel bedrijven. Voordat men een model kiest dat het beste past bij de behoeften van toekomstige gebruikers, moet de werkgever ook de voorschriften kennen met betrekking tot de inrichting van kleedkamers met dergelijke meubels.
Hier volgen enkele belangrijke normen uit de nieuwe Arbowet van 1 juli 2017:
- Kleedruimtes moeten verwarmd zijn en stoelen of banken bevatten.
- Kleedruimtes moeten voorzien zijn van goede ventilatie.
- Er moeten stoelen of banken staan.
- Elke werknemer moet een eigen plek hebben om werkkleding te bewaren.
- De kleedruimte moet ruim genoeg zijn voor alle werknemers.
De algemene regel die geldt voor elk type werknemerskleedkamer is dat deze moet worden aangepast aan de aard van het werk, evenals aan mogelijke vervuiling van het lichaam en besmetting van kleding met schadelijke, giftige of infectieuze stoffen.
Wanneer is het de moeite waard om te investeren in BHP-kledingkluisjes op maat?
Niet elk werkplaats vereist het installeren van werknemerskluisjes in kleedkamers. Indien werknemers zich op kantoor bevinden, kunnen ze hun kleding bewaren aan hen verstrekte kapstokken.
Desondanks is het zelfs in plaatsen waar speciale meubels juridisch gezien niet vereist zijn, waardevol om werknemers persoonlijke kledingkluisjes te bieden. Veel mensen reizen per fiets naar hun werk en kleedkamerkluisjes voor fietsenstallingen worden steeds populairder. Een persoonlijk kluisje laat hen toe om fietskleding te wisselen voor kleding die past bij de dresscode van het bedrijf.
Kantoormedewerkers zullen vooral in de winter een eigen BHP-kledingkluisje weten te waarderen. Ze kunnen zware winterlaarzen verwisselen voor lichte sportschoenen of zelfs slippers, waardoor 8 uur achter een bureau veel comfortabeler wordt. Dan zijn extra meubels voor het opbergen van persoonlijke schoenen onmisbaar.
Een onmiskenbaar voordeel van het bedrijf ALSANIT is de mogelijkheid om kluisjes harmonieus in nieuwe kantoorgebouwen te integreren, zowel qua uiterlijk als qua aanpassing van afmetingen en uitrusting van de kluisjes.
Visuele kenmerken van BHP-kluisjes
Een werknemerskleedkamer hoeft geen sombere, kleurloze ruimte te zijn. Moderne modellen kledingkluisjes maken het mogelijk dit gebied op een originele en kleurrijke manier in te richten.
Bovendien kan een meubel gemaakt van LPW-hout worden versierd met een verscheidenheid aan decors. Ook bieden wij de mogelijkheid om meubels te bekleden met grafieken naar wens van de klant. De kluisjes kunnen bovendien genummerd worden.
Welke werknemerskluisjes moet je kiezen?
Wettelijke normen regelen wanneer een werknemer een BHP-kluisje nodig heeft, maar hun uiterlijk en andere details kunnen naar eigen inzicht gekozen worden. Ontdek welke verschillen er tussen verschillende modellen kledingkluisjes kunnen bestaan.
Het meest duurzame materiaal is hogedruklaminaat (HPL - High Pressure Laminate). Dit materiaal is zeer bestand tegen ongunstige mechanische factoren. Daarnaast is het vochtbestendig en waterdicht.
Kluisjes gemaakt van HPL zijn ideaal als werknemersmeubilair in elke onderneming waar ze noodzakelijk zijn, maar niet alleen daar. Deze robuuste constructie wordt ook gewaardeerd door investeerders die zwembaden, fitnessruimten of andere locaties inrichten waar deze meubels comfort en veiligheid voor bezoekers en hun bezittingen bieden.
Een goedkoper materiaal zijn LPW-spaanplaten. Deze kunnen met succes gebruikt worden voor het bouwen van kluisjes in ruimtes waar geen vochtproblemen zijn.
Een populaire oplossing zijn metalen kluisjes. Deze goedkope kluisjes, vervaardigd door ALSANIT, hebben vele voordelen: het modulaire ontwerp maakt modificatie van de uitrusting van het kluisje mogelijk, evenals aanpassing aan de behoeften van de werkplaats zelfs na levering op bestemming. De metalen behuizing is gemaakt van gepoedercoat gegalvaniseerd staal, wat hun levensduur aanzienlijk verlengt.
Tenslotte kunnen de deuren van de kluisjes van metaal zijn, maar er is niets dat het gebruik van HPL-platen tegenhoudt - volgens ALSANIT is dit de beste investering qua verhouding tussen kosten en resultaat.
Prijzen van BHP-kledingkluisjes
Qua prijs zijn kledingkluisjes vooral afhankelijk van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Vaak zijn de ruimtes waarvoor BHP-kluisjes zijn bedoeld niet blootgesteld aan vocht. In dat geval kan men goedkopere alternatieven gebruiken voor HPL-platen, namelijk LPW-spaanplaten. Deze platen worden gewaardeerd vanwege hun brede toepassingsmogelijkheden en zijn goedkoper dan hogedruklaminaat.
Metalen kluisjes met deuren van HPL, LPW of metaal worden echter nog steeds door ons aanbevolen als optimale oplossing.
Veelgestelde vragen:
1. Zijn BHP-kledingkluisjes verplicht in iedere werkomgeving?
Een werkgever is verplicht om een kleedkamer voor werknemers uit te rusten met speciale kluisjes als de werknemers hun taken uitvoeren in werkkleding. Bovendien stellen de voorschriften dat elke persoon een eigen kluisje moet hebben, dus onderling ruilen tussen shifts is verboden.
2. Is het de moeite waard om werknemerskluisjes aan te schaffen voor bedrijven waar ze niet verplicht zijn?
De aanwezigheid van kluisjes geeft werknemers meer comfort op de werkplek. Zelfs in kantoorruimtes zijn extra meubels nuttig voor het wisselen van schoenen naar meer comfortabele schoenen of het omwisselen van sportkleding naar zakelijke kleding. Het is de moeite waard ruimte vrij te maken voor ten minste kleine kluisjes die alle werknemers van het bedrijf zouden waarderen.
3. Hoe worden in Nederland voorschriften betreffende de inrichting van werknemerskleedkamers geregeld?
Antwoorden op vragen zoals hoe groot BHP-kluisjes moeten zijn, hoeveel ruimte een kleedkamer moet hebben en vele andere nuttige informatie specifiek voor Nederland zijn te vinden in de nieuwe Arbowet van 1 juli 2017 betreffende algemene veiligheids- en hygiënevoorschriften op de werkplek. Iedere werkgever die mensen in dienst heeft die zich vóór aanvang van hun shift moeten omkleden en schoenen moeten wisselen, dient zich gedetailleerd bekend te maken met de normen betreffende werknemerskluisjes.